Argumenteren
Mensen verschillen heel vaak van mening. Op werk, in projectgroepen van school of tijdens een discussie met een vriend kunnen standpunten nog wel eens botsen of er wordt getwijfeld aan een standpunt. Om het meningsverschil op te lossen kan je proberen de ander te overtuigen van jouw standpunt door middel van argumenteren. Vaak gebeurt dit in een discussie of een schriftelijk betoog.
ā
Bij argumenteren geef je redenen aan de ander om zijn mening te herzien. Een goed argument moet wel voldoen aan een paar eisen. Zo moet een argument feitelijk juist zijn en moet een argument geldig zijn. Een geldig argument wil zeggen dat het argument over het onderwerp van het meningsverschil gaat en niet over wat anders. Het is daarnaast ook belangrijk om argumenten van jezelf én die van een ander vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Dit leidt tot inzicht en nuancering.
ā
Bij argumenteren moet je oppassen je geen ongeldige argumenten gaat gebruiken. Een ongeldig argument noemen we een drogreden. Veelvoorkomende drogredenen zijn:
ā
-
Het leggen van verkeerde verbanden
-
Overhaaste generalisatie
-
Cirkelredenering
-
Argumenten uit de weg gaan
-
Beroep op traditie
-
Pragmatisch redeneren
-
Autoriteitsdrogreden
ā
Gebruik in een discussie dus geen drogredenen. Wanneer de tegenpartij dit wel doet probeer dit dan ook aan te geven en zorg er zo voor dat je jouw positie verstevigd. Als je twijfelt of een argument wel feitelijk juist is gebruik hem dan ook niet. Wanneer je teveel drogredenen gebruikt kan het ervoor zorgen dat de tegenpartij niet meer open staat voor een verdere discussie.
ā
Uiteraard is het handig om een mondeling of schriftelijk betoog goed voor te bereiden. Handig om te gebruiken tijdens de voorbereiding is het Toulmin-model. In dit model staan naast het standpunt en het argument ook ondersteunende rechtvaardiging en concessies en voorbehouden. Wanneer je het Toulmin-model correct toepast in je betoog kom je veel sterker over.
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
Voorbeeld
ā
Standpunt: Ik ben voor het weren van auto's in de binnenstad ouder dan 20 jaar.
ā
Argumenten: Het is goed voor de gezondheid; de oude auto's zijn minder veilig en het draagt dus bij aan de veiligheid; veroorzaakt overlast; gemeenschap draait op voor de kosten; etc.
ā
Rechtvaardiging: Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ...
ā
Concessie: Hoewel mensen eigen verantwoordelijkheid hebben; hoewel mensen dit niet kunnen betalen; etc.
ā
Voorbehoud: Tenzij het een noodgeval is; tenzij iemand een ontheffing heeft; etc.